Au spus că preţul pâinii nu creşte din cauza preţului grâului. Ei susţineau că în preţul final al pâinii se regăsesc şi alte costuri, iar ponderea preţului grâului este prea mică pentru a stopa creşterea preţului.
Este absolut normal şi logic să se găsească şi alte costuri în preţul pâinii, nu numai preţul grâului. Însă eu cred că preţul grâul are o pondere destul de mare în preţul final al pâinii.
Aşa că am căutat să aflu ponderea grâului în preţul pâinii.
Am găsit un articol în Capital scris de Daniel Catana în ianuarie 2007 citându-l pe Viorel Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România:
„Pretul pâinii va creşte pentru că ponderea materiei prime în costul final este de peste 60%"
Este adevărat că au crescut celelalte costuri, dar se compensează cu scăderea preţului grâului. În cel mai rău scenariu preţul pâinii ar trebui să rămână acelaşi, în nici un caz să crească.
Sper că de data această m-am făcut înţeles.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu