joi, 4 septembrie 2008

Preţul grâului scade => preţul pâini creşte


Dacă un economist "din afară" ar citi această ştire ar putea scrie o carte despre un nou tip de economie. Probabil titlu ar fi Economia Românească sau Economia Beată.

Să explicăm. Anul 2008 a fost un an agricol foarte foarte bun. Cel mai bun din ultimii ani. Atât de bun încât producţia de cereale s-a dublat, iar preţul grâului a scăzut cu 35-40%.
În anul 2007 un kg de grâu costă 1 leu, iar în acest an preţul unui kg de grâu variază între 10-35 bani. Ţăranii se plâng că în ciuda preţului foarte mic, se tem că rămân cu grâul nevândut.

Marcel Cucu - preşedintele L.A.P.A.R (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România) spune că grâul a scăzut 35-40% iar pâinea ar trebui să scadă cu minimum 60%
Cică noi, trebe să înţelegem că nu din cauza preţului grâului se scumpeşte pâinea. Păi din cauza cui ? Brutarii spun că mai mult din jumătate din producţia de grâu din România nu îndeplineşte standardele de calitate cerute de Uniunea Europeana.
Ministrul agriculturii (Dacian Ciolos) spune că există probleme fiscale a agriculturii. Spune că încă există o grămadă de brutării "la negru".

Cu toate astea, eu nu înţeleg de ce creşte preţul pâinii. Voi aveţi vreo idee ?

2 comentarii:

Cristina spunea...

Este la fel ca si cu laptele:)

Lucian Lirca spunea...

e mia bine...painea ingras :D