Pentru a evita astfel de peisaje s-a venit cu o idee din punctul meu de vedere foarte bună.
Ideea e simplă, să se înlocuiască pungile de plastic cu pungile de hârtie/material textil.
Statisticile arată că în România se folosesc anual peste 5 miliarde de pungi (de plastic), ceea ce înseamnă că fiecare român foloseşte zilnic o astfel de pungă. Tot statisticile spun că o astfel de pungă se foloseşte în medie 20 de minute, adică din magazin până acasă/pe câmp.
Pentru a stopa acest trend Ministerul Mediului a decis că din 1 Ianuarie 2009 să se plătească 0.20 lei pentru fiecare astfel de pungă. Din banii strânşi se vor procură utilaje pentru reciclarea pungilor de plastic.
Ce alte alternative am avea? Păi eu am găsit 3 :
1. Pungile din material textil. Aceste pungi par cea mai ecologică alternativă din moment ce asociaţiile ecologile le recomandă. Şi au dreptate, pentru că o pungă de hârtie o mai "uiţi" pe la un grătar în pădure că nu îţi pare rău de ea, dar o pungă de nailon nu o laşi acolo ca sigur mai ai nevoie de ea. Un alt plus ar fi că o pungă din nailon e mult mai rezistentă că orice puga de plastic/hârtie. Astfel durată folosinţei unei pungi creşte cu mult peste 20 de minute. Deci şansele ca numărul de pungi ajunse în locuri nepotrivite (câmp/lacuri/păduri/străzi/etc) să fie mult mai mic.
2. Pungile de hârtie. Le-am întâlnit în toate filmele americane dar niciodată nu ne-am gândit de ce le folosesc ei. Doar nu le foloseau de proşti. O astfel de pungă costă 1-3 lei, dar în momentul când pungă se deteriorează, oamenii de la recepţie marfă sunt obligaţi să le schimbe gratis, sau dacă nu mai avem nevoie de ele le putem returna şi vom primi banii înapoi.
3. Scumpirea/plătirea pungilor de plastic. Astfel, am aranja produsele în mai puţine pungi pentru a nu plăti pungile respective. Şi astfel poate măcar unele persoane ar încerca să le refolosească. Şi chiar dacă nu s-ar optimiza produsele în pungi sau refolosi pungile trebuiesc plătite. Şi din acest bani urmează să se investească în reciclarea pungilor.
A fost un reportaj la PRO TV despre aceste pungi. Iar pe bloguri au mai scris : Arhi, Dragoş Bucurenci, kosmin, Andrea Năstase şi asociaţia MaiMultVerde.
Un comentariu:
Da da.. si isi vor mai recicla cate o masina, cate o chirie, si cate un concediu de 387676 de euro.
Trimiteți un comentariu