luni, 17 noiembrie 2008

Alegeri in Romania

La ultimile alegeri am avut plăcerea să fiu reprezentant din partea unui partid (nu vreau să dau nume) la alegerile locale 2008 din Constanţa.
Cei de la partid m-au repartizat la secţia de votare din cartierul meu unde ar fi trebuit să votoz eu.
A trebuit să fiu la ora 7:00 acolo că să facem ultimile pregătiri, iar la ora 8:00 să putem primi cetăţenii. Cu o seară înainte am fost chemaţi să ni se ţină un mic trainning.
Ziua a fost destul de obositoare şi plictisitoare. Prezenţa la vot a fost relativ mică (după părerea mea) 40,77%. Însă 40,77% înseamnă o grămadă de oameni pe care i-am primit şi pe care i-am îndrumat să voteze. Am rămas uimit că multă lume nu ştia cum să voteze. De exemplu, ei explicau că simpatizează doi candidaţi şi aşa i-a votat pe amândoi, votul devenind nul. Un alt exemplu, o bătrânică a pus 10 ştampile pe primarul dorit, votul iarăşi devenind nul.
Nu au fost incidente până la sfârşitul zilei de votare.
La ora 21:00 s-a închis secţia de votare, am anulat buletinele de vot nefolosite trăgând un Z şi scriind ANULAT. Am legat aceste buletine de vot, apoi am desigilat urnele, am sortat buletinele de vot după aceleaşi opţiuni de vot apoi le-am numerotat. Numerotarea s-a făcut de 2 sau mai multe persoane separat, pentru a evită "erorile".
Apoi aceste buletine au fost legate, puse în nişte saci, şi trimise la sediul BEJ Constanţa însoţite de escortă de la Jandarmerie.
Înainte de trimiterea buletinelor de vot la BEJ s-a întocmit un proces verbal semnat de toţi supraveghetorii din sala de vot (7 supraveghetori şi un preşedinte). Acest proces verbal conţinea numărul de buletine de vot avute la începutul zilei, numărul de voturi neexercitate şi anulate, numărul de voturi nule, şi numărul de voturi pentru fiecare partid/candidat. Numărul de voturi neexercitate şi anulate, nule şi voturile valide trebuie să fie egal cu numărul de buletine avute la începutul zilei.

Am citit un post în care o fata povestea cum i s-a propus să primească suma de 50 ron pentru a închide ochii la ce nereguli s-ar fi putut întâmplă. Fata a refuzat. Bine a făcut.
O să încerc să explic cum se pot fura alegerile chiar dacă fata respectivă a fost dreaptă şi nu a acceptat sumă respectivă.

S-ar fi putut falsifica (sau modifica) procesul verbal de care am povestit mai sus. S-ar fi putut adăuga un 1 în faţa numărului de buletine de voturi şi din 1300 de buletine iniţiale, ar devenii 11300 de buletine de voturi. Şi apoi s-ar pune un 1 în faţa numărului de voturi optinute de partidul/candidatul respectiv. Eu am semnat procesul verbal dar după ce l-am predat nu l-am mai văzut niciodată şi nu pot ştii cu exactitate dacă a fost sau nu falsificat.
Această metota este greu de verificat. Să vă explic şi de ce. În momentul în care am predat sacii cu buletinele de vot la BEJ, oamenii de acolo au oprit procesele verbale, urmând ca însumând aceste procese să anunţe câstigatorii, prezenţa la vot, etc. Sacii au fost duşi tot de mine într-un depozit unde erau toţi sacii din Judeţul Constanţa. Vă spun că dacă cineva s-ar fi gândit să caute un sac de la o anumită secţie de votare ar fi avut foarte multe de căutat. Apoi, să mai existe cineva care să verifice dacă procesele verbale coincid cu numărul de voturi din sacii respectivi, este cam incredibil.

Sursa poza : www.hunedoreanul.ro

Niciun comentariu: